esmaspäev, 19. veebruar 2007

Isikuandmete tuvastamine

Eelmise nädala teemaks oli tegelemine oma isikut tõendavate dokumentidega. Kõik sai alguse uitideest, et seekord võiks valimistel osaleda e-kujul. No ei taha neid surnumatja olemisega tädikesi seal jaoskonnas vaadata. Pealegi innovatiivsus missugune.
Läksin Elioni poodi, ostsin endale sooduspakkumisega ID-kaardi lugeja ja põnevust kui palju. Installida, installida, installida. Kui kõik ära tehtud, sain iga tegevuse peale lugeda vaid veateadet, et mu ID-kaarti seal lugejas küll ei ole. Vaatasin... Oli küll. Proovisin uuesti. Sama lugu. Veel. Jälle jama.
Läksin KMA-sse, uuendasin miskid saladuslikud sertifikaadid, kuid ei miskit abi. Elioni tagasi ja vastused tavapärastele küsimustele, et vabandage noormees, ega te juhuslikult kaamel pole. No tõestasin ära, et ei ole. Lõpuks pandi lugeja masinasse ja kontrolliti järele. Bingo! Lugeja süü oli. Ei töötanud see neilgi mitte. Haa! Odav hind järelikult kvaliteeti ei tähenda.
Ostsin uue, panin masinasse ja ennäe... Töötab väga hästi. Osalesin e-valimiste proovivalimistel. Sain valida metsa kuningat. Valikus oli näiteks ka ilves - huvitav, miks mõni erakond kisa pole tõstnud? Mina hääletasin näriliste poolt. Rotid on tegijad. Pangas ka palju mugavam käia, ei mingeid tobedaid koodikaarti.

Päeva foto: eraldi elamus oli ka laupäevane passifoto tegemine. Kuna passi soetamine on tõusnud teravalt päevakorda, siis tuli poosetamas käia. Veebruarist kehtivad passipiltidele uued ja karmid nõuded ning pead, õlgu, nina jne. sai hoolega sätitud. Nagu modellikataloogi oleks pilti tehtud!

Kommentaare ei ole: