laupäev, 24. veebruar 2007

Bürokraatia üleküllus

Kohati viskab üle asjaolu, et bürokraatiat on ikka hirmus palju. Ja sageli tundub, et paberimajandust on nii palju kuna see annab erinevatele ametnikele tööd. Viimane kord, kus ma tundsin liigset bürokraatiat, oli kolmapäeval KMA Tartu büroos Liiva tänaval. Läksin endale passi tegema ning esialgu oli kõik üsna sujuv. Isikuttõendavad dokumendid, fotod, isikuandmete kontroll jne. Siis aga saabus riigilõivu maksmise kord. Selgus, et seda ei saagi maksta konkreetsele ametnikule, vaid peab minema järjekorda teise boksi juurde (muide - kõrvalboks oli!). Järjekord koosnes päris mitmest inimesest ja maksmine võttis kordades rohkem aega kui taotluse esitamine. Siis sain makstud ja nagu ametnik oli eelnevalt öelnud, pidin kviitungi andma tema kätte. Vahepeal oli muidugi keegi juba sama ametniku juurde tulnud. Jälle ootamine, et vajalik paber ära anda. Huvitav oli ka veel see, et kui kollane koopia kviitungist jäi niikuinii neile, siis miks ma pidin valge originaali ka veel ära andma... Kes sellest aru saab, võiks teada anda.
No lõppkokkuvõttes ei läinud palju üle veerandi tunni, aga ikkagi tundus olevat jube kiviaegne töökorraldus. Meenutas nõukogude poodi, kus kõigepealt tellisid letist kauba ära, siis läksid saali teise otsa kassasse kauba eest maksma ja siis leti juurde tagasi, et oma träni kätte saada.
Ma tõesti ei saa aru, miks ei võiks konkreetne ametnik rahasid vastu võtta ja ka kviitungi selle kohta anda. Oleks minu arust ikkagi suur aja kokkuhoid.

2 kommentaari:

Arko ütles ...

Ma tegin ka omale üle-eelmisel aastal uue passi. Vana oli kohe-kohe aegumas ja reisides vaatasid piirivalvurid ikka imelikult, sest sel pildil olin 15ne naga. Aga loo moraal selles, et asju saab ajada ka mingis kontoris käimata ja järjekorras passimata. Täidad avalduse KMA lehel, prindid välja, maksad lõivu netipangas, lisad ülekande väljavõtte ja oma pildid ning paned posti. Ainult järele tuleb isiklikult minna, täpselt sinna (panga)kontorisse, kuhu selle tellinud oled. Ainus häda ongi selles, et pangas üritatakse kindlasti mingit sammast või fondi pähe määrima hakata :)

Silja ütles ...

Aga kas selle asjaga ei olnud mitte nii, et pangad enam passe ja ID-kaarte ei väljasta? Oleksin seesugust uudist nagu oma suureks meeleheiteks kuskilt lugenud, sest päris kindlasti pole ma Tartu KMA andunud fänn.