kolmapäev, 20. juuni 2007

Ajalehepoisist miljonäriks

Täna hommikul üle Turusilla Annelinna poole vantsides nägin enda ees tervet karja ajalehepoisse ja -tüdrukuid, kes läksid õnne otsima Anne kanali äärde. Ei usu, et nad seal peaaegu inimtühjas rannas oma õnne leidsid, aga mulle tuli kohe meelde kolm lugu, kus figureerivad noored lehemüüjad . Selline lehemüük läks moodi kuskil 1990. aastate alguses ja esimesed kaks lugu pärinevadki tollest ajast.

1. lugu - see on üks (minu mäletamist mööda) Puhja suurmehe Ryytle Intsu väljamõeldud lookene. Võimalik, et ka mingil ööl nähtud košmaar.

Inimene kõnnib mööda Tartu Rüütli tänavat. Talle tuleb vastu ajalehepoiss. Pakub lehte. Inimene ei taha. Edasi liikudes, märkab ta ühtäkki, et poiss jälitab teda. Järgmisel üleõlapilgul märkab, et jälitajaid on juba kaks. Inimene hakkab kiiremini liikuma, liikumine muutub närviliseks põgenemiseks ja ekslemiseks mööda tänavaid. Jälitajaid on juba terve trobikond. Lõpuks satub paanikas inimene tupiktänavasse. Ta aetakse nurka ja viimased hetked näitavadki nurgas kössitavat hirmunud inimest ning talle aeglaselt lähenevaid psühhopaatlikult naervaid ajalehepoisse. Lõpuks kaob pilt eestklõpsti ära nagu õiges õudusfilmiski.

2. lugu - juhtunud kindlasti ilmsi. Kõndisin ma aastaid tagasi ise mööda Rüütli tänavat ja liikumist saatsid hüüded: "Ostke Postimeest! Telekava vahel!" jne. Järsku kuulsin üle tänava kaikuvat dramaatilist mehehäält, mis vastas järjekordsele poisi hõikele: "EIIII OSSSTTTTAAAAAA!" Kõik läheduses olevad inimesed hakkasid spontaanselt naerma... See hüüe sobis konteksti ülisuurepäraselt.

3. lugu - mõned aastad tagasi trehvasin Kaubahalli ees mälumängukorüfeed TT-d ja puhusime mõnusasti maailma asjadest juttu, kui meile ligines poiss lehepakiga ja pakkus müügiks. TT ei tseremoonitsenud pikalt ja ütles: "Aitäh, aga onu ei oska lugeda!" Sellele järgnes olukord, mille kohta öeldakse, et inimesel vajus mokk töllakile. Ja poisi pilgus oli tõeline arusaamatus. Igatahes meie juurest eemaldudes seisatus ta veel mitmel korral ja heitis meie suunas arusaamatuid pilke. Julmad naljad lastega... Ekstaole.


Lõppkokkuvõttes tundub, et ajalehtede müügiga vist küll Eestis keegi oma esimest miljonit ei teeni. Muidugi juhul, kui tegemist ei ole Hanshassiga vms....

Kommentaare ei ole: